contact vestigingen inloggen

Autoverzekering

In Nederland bent u verplicht om uw auto te verzekeren. Dat staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet verplicht ook eigenaren van andere motorrijtuigen (motor en bromfiets) om zich te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die u met uw auto veroorzaakt. Daarnaast kunt u ook uw auto (het casco) verzekeren tegen schade.

Kenmerken

Een autoverzekering is met name bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken. Als u een ongeluk veroorzaakt, kunt u daarvoor aansprakelijk zijn en moet u de schade vergoeden. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als er niet alleen sprake is van materiële schade (blikschade), maar ook van letselschade. Niet zo gek dus dat u zich verplicht moet verzekeren. Grofweg bestaat de autoverzekering uit een aantal delen:

De wettelijke aansprakelijkheid is verplicht en dekt de financiële gevolgen als u aansprakelijk bent. Eventuele schade aan uw eigen voertuig is niet gedekt.
Als u kiest voor WA+beperkt casco, dan krijgt u de schade aan uw eigen voertuig alleen vergoed als die is veroorzaakt door storm, brand of bliksem. Ook diefstal is in dit geval gedekt.
WA+volledig casco is de meest uitgebreide vorm. Dan bent u ook verzekerd voor schade die u zelf veroorzaakt aan uw auto. Deze vorm wordt daarom ook wel all risk genoemd.

Voor wie en waarom?

Hoewel de autoverzekering verplicht is, is er genoeg te kiezen. Alleen de minimum dekking is wettelijk voorgeschreven. Verzekeraars verschillen onderling behoorlijk in de voorwaarden en de premiehoogte. Daarom is het altijd goed om eerst te vergelijken voordat u een verzekering afsluit. De premie is bijvoorbeeld afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, uw leeftijd en het aantal kilometers dat u rijdt. Ook speelt mee hoeveel schadevrije jaren u heeft. Deze bepalen de korting die u krijgt. Verzekeraars noemen dat no-claimkorting. Via een bonus-malusstelsel kunt u die korting opbouwen en bij personenauto’s kan dat flink oplopen, tot wel tachtig procent.

Let op!

  • De verzekeringsplicht geldt ook als uw auto, motor of bromfiets in de stalling of garage staat. Zonder verzekering bent u strafbaar!
  • Houd er rekening mee dat veel verzekeraars bij beperkte en volledig cascoverzekeringen een eigen risico hanteren.
  • Verzekeraars moeten voor ieder motorrijtuig dat zij verzekeren een bijdrage betalen aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Voor een auto of een motor is dat bedrag sinds 1 januari 2014 op € 7  vastgesteld en voor een brommer op € 1,10.
  • Dankzij het Waarborgfonds Motorverkeer kunnen ook schades die zijn aangericht door onverzekerde of onbekend gebleven voertuigen worden vergoed.
  • Soms kan het handig zijn om een (kleine) schade zelf te betalen. Bijvoorbeeld als u meer premie moet gaan betalen doordat uw no-claimkorting daalt.
  • Vergelijk de autoverzekeringen niet alleen als u een auto koopt, maar ook als u de auto een paar jaar heeft. Misschien kun je de cascodekking beter laten vervallen? Of wie weet bent u ergens anders veel goedkoper uit?

Bekijk de verzekeringskaarten voor productspecifieke informatie en laat u door ons adviseren!

Direct geregeld!

24/7 bereikbaar

© Thoma Groep 2019