contact vestigingen inloggen

Autoverzekering

In Nederland bent u verplicht om uw auto te verzekeren. Dat staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Deze wet verplicht eigenaren of de houder van alle motorrijtuigen (dus ook bijvoorbeeld motor, segway en bromfiets) om zich te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die u met uw auto veroorzaakt. Daarnaast kunt u ook uw eigen auto (het casco) verzekeren tegen schade.

Wat is er verzekerd?

Een autoverzekering is met name bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken. Als u een ongeluk veroorzaakt, kunt u daarvoor aansprakelijk zijn en moet u de schade vergoeden. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als er niet alleen sprake is van materiële schade (blikschade), maar ook van letselschade. Niet zo gek dus dat u zich verplicht moet verzekeren.

Grofweg bestaat de autoverzekering uit een aantal delen:

  • De wettelijke aansprakelijkheid is verplicht en dekt de financiële gevolgen als u aansprakelijk bent. Eventuele schade aan uw eigen voertuig is niet gedekt.
  • Als u kiest voor WA+beperkt casco, dan krijgt u de schade aan uw eigen voertuig alleen vergoed als die is veroorzaakt door storm, brand of bliksem. Ook diefstal is in dit geval gedekt.
  • WA+volledig casco is de meest uitgebreide vorm. Dan bent u ook verzekerd voor schade die u zelf veroorzaakt aan uw auto. Deze vorm wordt daarom ook wel all risk genoemd.

Voor wie en waarom?

De autoverzekering is geschikt voor alle Nederlandse huishoudens (ingezetenen) van 17 jaar en ouder die hun vermogen willen beschermen voor kosten die worden gemaakt bij schade van en door autobezit. De auto moet een Nederlands kenteken hebben.

Hoewel de autoverzekering verplicht is, is er genoeg te kiezen. Alleen de minimum dekking is wettelijk voorgeschreven. Verzekeringen verschillen onderling behoorlijk in de voorwaarden en de premiehoogte. Daarom is het altijd goed om eerst te vergelijken voordat u een verzekering afsluit. De premie is bijvoorbeeld afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, uw leeftijd en het aantal kilometers dat u rijdt. Ook speelt mee hoeveel schadevrije jaren u heeft. Deze bepalen de korting die u krijgt. Verzekeraars noemen dat no-claimkorting. Via een bonus-malusstelsel kunt u die korting opbouwen en bij personenauto’s kan dat flink oplopen, tot wel 80%.

Goed om te weten

  • Houd er rekening mee dat veel verzekeraars bij beperkte en volledig cascoverzekeringen een eigen risico hanteren.
  • Dankzij het Waarborgfonds Motorverkeer kunnen ook schades die zijn aangericht door onverzekerde of onbekend gebleven voertuigen worden vergoed. Let op: de eisen die het Waarborgfonds stelt zijn streng. Meld een schade daarom direct en vraag ons om advies hoe verder te handelen.
  • Soms kan het handig zijn om een (kleine) schade zelf te betalen. Bijvoorbeeld als u meer premie moet gaan betalen doordat uw no-claimkorting daalt.
  • Vergelijk de autoverzekeringen niet alleen als u een auto koopt, maar ook als u de auto een paar jaar heeft. Misschien kunt u de cascodekking beter laten vervallen? Of wie weet bent u ergens anders veel goedkoper uit?

Bekijk de verzekeringskaarten voor productspecifieke informatie en laat u door ons adviseren!

Wilt u weten of dit product geschikt is voor u? Bekijk dan hier de doelgroepomschrijving.

© Thoma Groep 2024